Case

Coronamaatregelen: 36.000 Nederlanders lichten hun voorkeuren toe 

Coronamaatregelen: 36.000 Nederlanders lichten hun voorkeuren toe

De overheid wil graag goed voorbereid zijn op verschillende ontwikkelingen van het coronavirus. Voor de Gedragsunit van het RIVM hebben wij onderzoek gedaan. We onderzochten welke coronamaatregelen Nederlanders wel en niet willen. Daarbij kregen ze ook de gevolgen van hun keuze ook te zien.  

Wat hebben we onderzocht?

We vroegen ons af wat Nederlanders willen als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt in het najaar van 2021. Zou de overheid de coronamaatregelen weer moeten invoeren? Als ze zien wat de gevolgen van hun keuzes zijn, maken ze dan andere keuzes? Op welke zorgen, waarden en overtuigingen baseren ze hun keuze?

Wie deden er mee aan het onderzoek?

Eerst deed een representatieve groep Nederlanders mee aan het onderzoek. Daarna kon iedereen in Nederland meedoen. Uiteindelijk deden er ongeveer 36.000 Nederlanders mee aan ons onderzoek. Dit onderzoek vond plaats tussen 11 augustus en 5 september 2021.

Wat heeft het RIVM gedaan met de resultaten? 
Met ons onderzoek heeft de Gedragsunit van het RIVM-kamerstukken geschreven. Ook in het OMT-advies wordt ons onderzoek gebruikt. Het demissionair kabinet heeft deze adviezen en kamerstukken gebruikt om beslissingen te nemen over het coronabeleid. 

Mede-oprichter & Wetenschappelijk Directeur Populytics - Niek Mouter

Niek Mouter
Mede-oprichter & Wetenschappelijk Directeur

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

    Met het sturen van deze e-mail, bevestig je dat je instemt met het verwerken van jouw persoonlijke gegevens door Populytics zoals omschreven in het privacystatement.

    Blijf up-to-date