Over Martijn

Hoofdonderzoeker

Communiceren met kinderen

Toen Martijn drie was en voor de zoveelste keer ‘waarom?’ vroeg, vond zijn moeder het genoeg. Ze besloot dat het tijd was voor een cursus ‘communiceren met kinderen’. Martijn wilde altijd weten waarom de dingen waren zoals ze waren – en dat leidde zelfs voor een kind van drie tot een wel heel hoge waarom-frequentie.

In één opzicht is hij nooit uit die fase gegroeid: hij wil nog steeds weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Bij Populytics mag hij zijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten. De mooiste projecten voor Martijn zijn dan ook die waarbij het gelukt is om alle (ja, álle) perspectieven en eigenschappen van het beleidsdilemma in kaart te brengen.

Neem de Nationale Klimaat- en Energieraadplegingen uit 2023. Hiervoor moest hij uitvoerig met politici, beleidsmakers en experts spreken om hun perspectieven te achterhalen. En moest hij dat combineren met technische eigenschappen van het hele energiesysteem tot goed begrijpelijke, gebalanceerde raadplegingen. Dan heb je niet alleen nieuwsgierigheid nodig, maar ook een koel hoofd.

Keuzes moet je ontwerpen

Het illustreert een belangrijke fase van een PWE-raadpleging: het ontwerp van het beleidsdilemma. Zelfs voor politici en beleidsmakers is niet altijd duidelijk voor welke keuze zij eigenlijk staan. Daarom ‘ontwerpen’ we onze raadplegingen: we brengen systematisch alle (beleids)opties, consequenties, beperkingen en afwegingen in kaart.

Nog voordat inwoners of medewerkers zich hebben uitgesproken levert het ontwerpen van een raadpleging daarmee al relevante inzichten op. Martijn zal niet snel vergeten dat een van de betrokken energiesysteem-experts zei dat de ethische keuzes over het energiesysteem hem voor het eerst sinds lange tijd duidelijk voor ogen stonden. In zijn modellenwereld waren die uit het zicht geraakt. En een Tweede Kamerlid zei dat de klimaatraadpleging een beter stemadvies opleverde dan de bestaande kieswijzers. Waarom doet Martijn dit werk? Daarom.

Studie

PhD-kandidaat aan de TU Delft

MA Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam

MSc Environment & Resource Management aan de Vrije Universiteit

BSc Future Planet Studies (Milieuwetenschap) aan de Universiteit van Amsterdam

Hoofdonderzoeker Populytics - Martijn de Vries
Blijf up-to-date